Ebbe a 8 országba utazhatunk védettségi igazolvánnyal – Románia 1 tesztet, vagy oltási papírt kér

by Kassay Tamás

Ma robbantotta a netet a hír, hogy Románia mégsem fogadja el a magyar védettségi igazolványt a belépéshez. 8 ország azonban igen, de ők sem minden esetben. FRISSÍTÉS (05.22): Románia minden korlátozást eltörölt a Magyarországról beutazókkal szemben. Lássuk a megfejtést alább!

FRISSÍTÉS 05.17-én: A cikk folytatása előtt egy bréking news Olaszországból, érdemes új ablakban kinyitni:

Beoltottak védettségi igazolvány felmutatásával karantén és tesztelési kötelezettség nélkül utazhatnak be 7 + 1 országba:

 1. Bahrein
 2. Csehország
 3. Észak-Macedónia
 4. Montenegró
 5. Szerbia
 6. Szlovénia
 7. Törökország
 8. Horvátország, de erre lentebb kitérek

Nem győzöm hangsúlyozni a Facebook-os blog oldalon sem, hogy minden első elindulás előtt ellenőrizzétek a Konzuli Szolgálat oldalát, még annál is jobban, mint ahogy a tompított fényszórót és a féklámpát szoktátok, avagy legalábbis kellene! Gyakran változnak a dolgok, ne a határon lepődjetek meg, mint az alábbi esetben történt!

Románia 1 darab tesztet, vagy oltási papírt kér

Frissítés: azóta változott a helyzet, 05-22-től ez van érvényben (katt ide).

Románia az előző héten több nyilvános eseményen is olyan kontextusban szerepelt, mintha elfogadná a magyar védettségi igazolványt, de a határon kellemetlen élményeket szerző olvasó jelzésére a Telex most írta meg, a Konzuli Szolgálat oldalán pedig bármikor ellenőrizhető, hogy valójában ez nem igaz. Románia angol, vagy román nyelvű orvosi igazolást kér az oltás beadásának dátumáról, vagy 1 db negatív tesztet kell felmutatni – mindaddig, amíg Magyarország a sárga zónabesorolásban van. A zónákat hetente vizsgálják felül, itt lehet megtekinteni.

„Azok a személyek, akik már megkapták a SARS-CoV-2 vírus elleni második oltást is és akik esetében a Romániába való beutazáskor már legalább 10 nap telt el a második oltástól számítva. Az oltás meglétét, beleértve a második oltás dátumát az eljárást elvégző egészségügyi intézmény igazolása tartalmazza (Az adatokat az igazoláson román, vagy angol nyelven is fel kell tüntetni. Ennek hiányában hivatalos fordítást is be kell mutatni.)

Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport.

Horvátország elfogadja ugyan a védettségi igazolványt, de mellette kell vinni az oltások dátumát igazoló orvosi pecsétes papírt is.

Szlovénia esetében nem merült fel ugyanez az elvárás, ők elfogadják a magyar védettségi igazolványt. Ennek ellenére én biztosan magammal vinném az oltási papírt oda is, mert náluk a szabály amúgy más nemzetek esetében az, hogy karanténkötelezettség és negatív teszt bemutatása nélkül léphetnek be Szlovéniába azok, akik igazolni tudják, hogy megkapták: 

 • a BioNTech/Pfizer oltóanyag második adagját és azóta eltelt legalább hét naptári nap
 • a Moderna oltóanyag második adagját és azóta eltelt legalább tizennégy naptári nap
 • a Szputnyik V oltóanyag második adagját és azóta eltelt legalább tizennégy naptári nap
 • a CoronaVac oltóanyag második adagját és azóta eltelt legalább tizennégy naptári nap
 • a Sinopharm oltóanyag második adagját és azóta eltelt legalább tizennégy naptári nap
 • a Janssen (Johnson&Johnson) oltóanyagot és azóta eltelt legalább tizennégy naptári nap
 • a Vaxzevria (AstraZeneca) és Covishield oltóanyagok első adagját és azóta eltelt legalább huszonegy naptári nap

Értem, hogy Magyarország és Szlovénia megállapodott, és üdvözlöm is, de nem hiszem, hogy megéri kockáztatni ezekben a bizonytalan, napról-napra változó időkben.

Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben