melyik oltás országokba érvényes

Melyik oltás hova jó, mire figyelj, mielőtt útnak indulsz

by Kassay Tamás

Ahány ország, annyiféle beutazási korlátozás, de már nem sokáig, mert az EU Green Pass hamarosan megkezdi éles működését. Lesz oltás, amit mindenütt elfogadnak, és van, amit egyelőre sehol, így röviden igyekszem tisztába tenni, hogy mire figyeljünk és melyik oltás hova jó.

Kattintható tartalomjegyzék

Oltástól függő korlátozások

Magyarországon végtelen demokrácia valósult meg az oltások kiválasztása kapcsán, kész szupermarket, ahol a nyugati kocsi, a kelet-német Trabant, az amerikai V8, az orosz Volga és a kínai riksa is kapható, mindenkinek szíve vágya szerint. Igen ám, de nem mindegyiket engedik be bárhová.

A vakcinák 2+1 nagy csoportra oszthatók: amit engedélyezett az 1) Európai Gyógyszerügynökség (EMA), illetve a 2) Egészségügyi világszervezet (WHO) és 3) van, amit egyik sem hagyott még jóvá, változatos okokból.

Az EU Green Pass azokat mentesíti majd a karantén és tesztkötelezettség alól, akik EMA által jóváhagyott oltást kaptak, azaz, akiket Pfizer, Moderna, AstraZeneca vagy Janssen-vakcinákkal oltottak. Viszont, az Európai Gyógyszerügynökség még nem hagyta jóvá a kínai Sinopharm és az orosz Szputnyik V vakcinákat.

Mindeközben a WHO már vészhelyzeti engedélyt adott a kínai oltóanyagnak, és vannak országok, amelyek úgy döntöttek, hogy a WHO által elfogadott vakcinákat is elfogadják. Például Ausztria már bejelentette, hogy az EMA-s engedéllyel rendelkező oltások mellett elfogadja a WHO által jóváhagyottat is, azaz, a kínai vakcinával oltottak örülhetnek. Ugyanígy döntött Spanyolország is.

Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek csoport.

Vannak olyan országok is, amelyek függetlenül a nemzetközi engedélyektől, elfogadnak más típusú vakcinákat is, például Görögország. Az országok egyébként a következő hetekben frissítik majd a beutazási szabályaikat, így aktívan figyelnünk kell, hogy melyik ország milyen típusú vakcinát fogad el.

 • A nyugati típusú vakcinával oltottak egészen biztosan korlátozások nélkül utazhatnak majd az EU-s országokba és haza, mert a nyugati vakcinák rendelkeznek EMA-engedéllyel.
 • A kínai Sinopharm vakcinával oltottak figyeljenek, hogy a célország elfogadja-e a WHO jóváhagyást. Lesz vakcina, ami kap WHO igazolást, ugyanakkor nincs még meg az EMA-engedélye.
 • Az orosz Szputnyik V vakcinával oltottak egyelőre nehezen mehetnek EU-s irányba, mivel sem az EMA, sem a WHO nem hagyta jóvá az oroszok oltását.

Indulás előtt tehát az oltások engedélyezésének helyzetén kívül 2 dolgot kell és érdemes még figyelni:

Kétoldalú megállapodások, védettségi igazolvány felmutatásával

A kétoldalú megállapodások esetében nincsen kérdés, már 10 ország beengedi a magyarokat, bármivel legyenek is beoltva, de Horvátország kéri az oltási igazolást is, ami nem egyenlő a védettségi igazolvánnyal! Jelenleg ez a 10 ország kötött kétoldalú megállapodást Magyarországgal. Ezekkel az országokkal semmiféle korlátozás nincsen, szabad a jövés-menés oda-vissza:

 1. Bahrein
 2. Csehország
 3. Észak-Macedónia
 4. Grúzia
 5. Mongólia
 6. Montenegró
 7. Szerbia
 8. Szlovénia
 9. Törökország
 10. Horvátország

Országok saját rendelkezései, saját zóna besorolásai

Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek csoport.

Az is elképzelhető, hogy az adott ország saját jogán úgy határoz, hogy Magyarországot (járványügyi szempontból) annyira biztonságos országnak tekinti, hogy nem kér sem oltást, sem karantént, vagy éppen vírustesztet a beutazóktól. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mindenki, minden elindulás előtt ellenőrizze a Konzuli Szolgálat oldalán az éppen aktuális információkat az adott célországról!

Románia esetében például 1 hét alatt 3 fajta szabály lépett életbe, és nagyon nem volt mindegy, ki melyik nap próbált átkelni a határon!

Jelenleg például szabadon be lehet utazni védettségi igazolvány, valamint teszt és karantén nélkül ezekbe az országokba, viszont, figyelem: mivel velük nincsen kétoldalú megállapodásunk, ezért visszafelé mindenki, akinek nincsen védettségi igazolványa, 10 napra karanténba kell, hogy vonuljon:

Védettségi igazolvány versus Oltási igazolás

Még egy fontos dolog, sajnos a kommentekből azt látom, hogy még rengetegen keverik a két dokumentumot és a két fogalmat. A védettségi igazolvány több eset fennforgása után szerezhető meg, akár a fertőzöttség ténye is elegendő és akkor pár hónapra kiadják:

 1. Ha valaki megkapta a védőoltást – nincsen érvényességi ideje (“örök”)
 2. Ha valaki igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen – 6 hónap a gyógyulástól számítva
 3. Ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott róla vagy nem készült róla teszt – 4 hónap

Az oltási igazolás viszont az a kis papírfecni, amit az oltás beadásakor pecsételtek alá a nagyérdeműnek, és amiről kiderült, hogy egyes országok angolul kérik, de persze az eredeti nyomtatvány szigorúan csak magyar volt. Azóta megjelent már a kétnyelvű is, meg persze a nyerészkedők is. Akinek van oltása, annak pedig már működik az elektronikus védettségi igazolvány mobilapp is.

Érdekelnek az utazós hírek? Akkor Neked szól a Turizmus hírek csoport.
Ha útleírások, szállás vélemények érdekelnek, akkor vár a Wellness, Utazás, Élmények csoport.

Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. Elfogadom Bővebben